صنعت بازاریابی در سالهای اخیر جهشی چشمگیر داشته. از پیش افتادن سهم بازار آن در مقابل تلویزیون تا ورود جدیدترین تکنولوژیهایی مانند هوش مصنوعی و بلاکچین به این بازار. پس چرا هنوز برخی از شرکتها از مهمترین روش بازاریابی حتی به صورت محدود استفاده نمیکنند؟
در این مقاله ضمن ارائه تعریفهای اولیهی بازاریابی و بازاریابی دیجیتال به معرفی مهمترین روشهای دیجیتال مارکتینگی که برای هر کسب و کاری نیاز است میپردازیم.
به نقل از وبسایت Magna در سال 2017 برای اولین بار در تاریخ، دیجیتال مارکتینگ با تصاحب 41% از سهم بازار تبلیغات از تلویزیون با 35% سهم بازار جلو زد.
بازاریابی (Marketing):
بهترین تعریف بازاریابی را شاید انجمن بازاریابی آمریکا ارائه کرده است: “به مجموعهی فعالیتها، فرآیندها و موسسهها برای خلق، رساندن و تبادل پیشنهاداتی که برای مشتریان، مراجعان، شرکا و در مقیاس بزرگتر برای جامعه ارزش داشته باشد.”
در اصل بازاریابی به مفهوم نوین آن، انجام فعالیتهایی است که میزان ارزش ایجاد شده هم برای سازمان، هم برای مشتریان و هم برای شرکا و … را بیشینه سازی کند.
با توجه به تعریف بالا میتوان بازاریابی دیجیتال را به شکل زیر تعریف کرد:
بازاریابی دیجیتال(Digital Marketing):
به بازاریابی محصولات و خدمات با استفاده از تکنولوژیهای دیجیتال بر روی اینترنت، موبایل، تبلیغات نمایشی یا هر ابزار انتقال پیام دیجیتال دیگری بازاریابی دیجیتال گفته میشود.
همچینین میتوانید مقاله |اهمیت بازاریابی مبتنی بر رویداد| را مطالعه کنید
چرا دیجیتال مارکتینگ؟
برای اینکه ارزش واقعی دیجیتال مارکتینگ را درک کنیم، بیایید با یک مثال شروع کنیم:
شما در یکی از اتوبانهای سطح شهر یک بیلبورد بزرگ برای معرفی محصول جدید خود اجاره کردهاید. اگر با فضای تبلیغات کمی آشنا باشید میدانید که این بیلبورد برای شما حداقل چند میلیارد تومان هزینه داشته است.
تنها اطلاعاتی که شما در مورد کیفیت بازاریابی خود میدانید این است که “یک بیلبورد در یک جای شلوغ شهر دارم و X میلیارد تومان ماهانه اجاره پرداخت میکنم.” و هیچ اطلاعات اضافهی دیگری در دسترس ندارید.
حال تصور کنید که در یک وب سایت پربازدید خبری و یا آموزشی یک بنر تبلیغاتی نصب کردهاید.
اطلاعاتی که میتوانید تنها با داشتن همین یک بنر کسب کنید:
- تعداد دفعاتی که بنر دیده شده
- تعداد دفعاتی که بر روی آن کلیک شده
- هزینهی هربار دیده شدن و یا کلیک شدنی که باید به وبسایت بپردازید
- تعداد نفراتی که از طریق این بنر در وبسایت شما ثبت نام کردهاند
- تعداد افرادی که از طریق این بنر از وبسایت شما خرید کردهاند
- مکان زندگی، جنسیت، سن و دستگاهی که افراد با بنر شما تعامل داشتهاند
این موارد تنها بخشی از دادههایی است که میتوان با داشتن یک بنر کسب کرد.
برای اینکه جلوتر برویم لازم است یک مفهوم مهم در مدیریت پروژه را با یکدیگر مرور کنیم:
شاخص کلیدی عملکرد(KPI):
برای اینکه بهتر KPI و دقیقتر، نقش KPI در بازاریابی دیجیتال را درک کنیم، یک فوتبالیست را تصور کنید:
برای این فوتبالیست میتوان یک لیست بلند بالا از تمامی عواملی که میتوان در مورد او اندازه گیری کرد تهیه کرد. از قد او گرفته تا وزن، سابقهی حرفهای، ملیت، سرعت دویدن، تعداد پاسهایی که داده، تعداد گلهایی که زده، تعداد خطاها و تعداد دفعاتی که دروازهی تیم خود را نجات داده.
حال اگر بخواهیم یک دروازه بان را برای تیم خود انتخاب کنید قطعا تعداد پاسهای فرد و یا تعداد گلهایی که زده برای ما اهمیت ندارد و KPI انتخاب دروازه بان را تعداد دفعاتی که توانسته دروازه را نجات دهد و یا تعداد کلینشیت او قرار میدهیم.
در بازاریابی دیجیتال نیز به همین شکل است. اگر KPI شما برای یک کمپین بازاریابی افزایش میزان ثبت نام باشد باید تمام توجه خود را بر روی افزایش این میزان KPI قرار دهید.
روشها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ:
در ادامه به معرفی تعدادی از روشهای دیجیتال مارکتینگ پرطرفدار میپردازیم و برای هرکدام تعدادی ابزار برای پیادهسازی این روشها معرفی میکنیم:
- توجه: لزومی ندارد که شرکت شما تمامی این روشها را پیاده سازی کند. همچنین اغلب شرکتها با برونسپاری خدمات دیجیتال مارکتینگ خود به شرکتهای متخصص در زمان و بودجهی خود صرفه جویی میکنند.
بهینهسازی موتور جستجو(SEO):
به نقل از Seo Tribunal به تنهایی در گوگل، 63,000 جستجو در ثانیه توسط کاربران گوگل صورت میگیرد. به صورت میانگین هر فرد بر روی کرهی زمین روزی 3 تا 4 بار از جستجوی گوگل استفاده میکند. به گفتهی گوگل اولین نتیجهی جستجو 36.4% از کل کلیک و آخرین نتیجهی جستجوی 2.2% کلیک را به خود اختصاص میدهد.
همچنین 3 نتیجهی بالایی گوگل 60% از کل میزان کلیک و صفحهی اول نتایج 89% از کل میزان کلیکها را به خود اختصاص میدهد.
برای همین شرکتها برای بدست آوردن مقام بالاتر در قسمت نتایج گوگل در کلمات مربوط به کسب و کار خود رقابت میکنند.
ابزار: خود شرکت گوگل ابزاری تحت عنوان Google Trends و Google Keyword Planner ارائه کرده است که با استفاده از آن میتوان اطلاعاتی از قبیل میزان حجم جستجو شدن یک عبارت و عبارات مربوط یه یک کلمه را پیدا کرد. همچنین ابزار دیگری نیز وجود دارند که وبسایت شما را تحلیل کرده و تغییرات پیشنهادی برای بهبود سئو وبسایت شما را ارائه میدهند.
بازاریابی موتور جستجو(SEM):
سئو در اصل یک روش رایگان ایجاد ترافیک برای وبسایت شما است که اصطلاحا به آن ارگانیک گفته میشود. اما گوگل همچنین در قالب سرویس AdWords به شما این امکان را میدهد تا با پرداخت هزینه به ازای هر کلیک، وبسایت خود را در سطر نتایج جستجو نشان دهید. سیستم کاری آن نیز به این صورت است که یک مبلغ مشخصی را بر اساس هر کلیک گوگل از شما دریافت میکند.
ابزار: سرویس AdWords گوگل تمامی ابزار لازم برای انجام و بهبود کمپینهای شما را ارائه میکند.
بازاریابی شبکههای اجتماعی(SMM):
تنها در ایران، 24 میلیون نفر عضو شبکهی اجتماعی اینستاگرام هستند. این عدد به این معنا است که 30% از جمعیت کل ایران فقط در اینستاگرام فعالیت دارند. دیگر شبکههای اجتماعی مانند LinkedIn, Twitter و Telegram نیز کاربر قابل توجهی را به خود جذب کردهاند.
یکی از مهمترین مزیتهای شبکههای اجتماعی قابلیت ارتباط دو طرفه با کاربران است. همچنین شرکتها در شبکههای اجتماعی میتوانند از جدیدترین روندهای روز دنیا و دغدغههای مشتریان باخبر شوند.
ابزار: اینستاگرام خود ابزار تبلیغاتی در اختیار کاربران قرار میدهد. همچنین پلتفرمهای مدیریت شبکههای اجتماعی مانند HootSuite این خدمات را به شکلی یکجا ارائه میدهند.
همکاری در بازاریابی(Affiliate Marketing):
یکی از روشهای قدیمی در بازاریابی، همکاری در بازاریابی یا دریافت کمیسیون(پورسانت) است. اما در عصر دیجیتال این روش شکلی دیگر به خود گرفته است. شبکههای تبلیغاتی به ازای تعاملهایی مانند “بازدید، کلیک، ثبت نام، لایک، فروش و …” مبالغی دریافت میکنند.
این به آن معنا است که اگر شما بر اساس کلیک همکاری داشته باشید، لازم نیست هزینهی اجارهی بنرها و بیلبوردهای داخل وبسایتها را پرداخت کنید. با این روش کسب و کار شما مطمئن میشود که تنها بابت دریافت نتیجهی مطلوب هزینه را پرداخت میکند.
اینفلوئنسر مارکتینگ(Influencer Marketing):
بازاریابی از طریق افراد مشهور یا Influencer Marketing یکی از جدیدترین روشهای تبلیغات در Digital Marketing است. اینفلوئنسر به افرادی گفته میشود که به حجم عمدهای از مخاطبان دسترسی دارند و نظرات آنها بر این مخاطبان تاثیر دارد. کسب و کارها با همکاری این اینفلوئنسرها برای وبسایت خود ترافیک ایجاد میکنند و یا فروش خود را افزایش میدهند.
محبوب ترین روش اینفلوئنسر مارکتینگ استفاده از کانال هایی مانند اینستاگرام است. شرکتها با همکاری افرادی که فالوور زیادی به تبلیغ و فروش محصولات و خدمات خود میپردازند.
بازاریابی ایمیلی(Email Marketing):
در هر ثانیه در جهان 2,838,623 ایمیل ارسال میشود. بازاریابی ایمیلی جزو یکی از قدیمیترین و محبوبترین روشهای بازاریابی دیجیتال است. اما امروزه شرکتها تبلیغات ایمیلی خود را به صورت هوشمندانهتر و شخصیتر انجام میدهند. از ارسال پیشنهادات شخصیسازی شده، تا تبریک تولد و سالگرد ازدواج تا اشتراک گذاری جدیدترین اخبار. ایمیل یک روش ارزان و تاثیر گذار برای جذب و ایجاد ارتباط با مشتری است.
ابزار: پلتفرمهایی مانند MailChimp و MailX ابزار لازم برای انجام فعالیتهای بازاریابی ایمیلی را ارائه میدهد.
بهترین روش دیجیتال مارکتینگ برای شرکت من چیست؟
یکی از بهترین و به صرفهترین روشهای بکارگیری دیجیتال مارکتینگ در سازمان، همکاری با شرکتهایی است که در دیجیتال مارکتینگ تخصص دارند.
این کار باعث میشود علاوه بر یادگیری دیجیتال مارکتینگ با همکاری یک تیم متخصص، بهترین استراتژیها و روشها برای بازاریابی دیجیتال محصول و یا خدمات شما مشخص شود.
همچنین با این کار پس از مدت کوتاهی شما نیروهای آموزش دیده و متخصص خواهید داشت که میتوانند تمامی فعالیتهای بازاریابی دیجیتال نیازمند سازمان شما را انجام دهند.
سوییت دیجیتال، تیم ارائه دهندهی خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت سوییت ایونت، میتواند تیم شما را برای بکارگیری، رشد و بهبود فرآیندهای دیجیتال مارکتینگ همراهی کند.
با ما همراه باشید…